Μη βιώσιμη η κατάσταση στο μεταναστευτικό, λέει η Επικεφαλής ΔΟΜ Κύπρου και ζητά τήρηση διεθνούς δικαίου.
Η τρέχουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό δεν είναι βιώσιμη, λέει η Επικεφαλής του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Κύπρο, Νατάσα Ξενοφώντος Κουδουνά. Προσθέτει ότι η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της επιτάχυνσης των διαδικασιών στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και της τήρησης του διεθνούς δικαίου αποτελεί κλειδί για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται η Κύπρος.
«Ως ΔΟΜ αναγνωρίζουμε τη σημαντική πίεση που ασκείται τώρα στα συστήματα μετανάστευσης και ασύλου εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αφίξεων» δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Κουδουνά. Κληθείσα να σχολιάσει το Σχέδιο Δράσης για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών, που υιοθετήθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή, η Επικεφαλής του ΔΟΜ Κύπρου χαιρέτισε τη διατομεακή, όπως είπε, προσέγγιση της Κυβέρνησης, λέγοντας πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αναφέρθηκε παράλληλα στη δυνατότητα που παρέχεται μέσω των προνοιών του Σχεδίου για τη διαχείριση της κατάστασης στο μεταναστευτικό, τον έλεγχο της κατάχρησης των νόμιμων οδών από υπηκόους Τρίτων Χωρών και για αποτελεσματικότερες διαδικασίες επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου. «Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί μια ισορροπία μεταξύ της προσδοκώμενης επιτάχυνσης των διαδικασιών και της τήρησης του διεθνούς δικαίου και των αξιών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε ό,τι αφορά ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών-μεταναστών» είπε.
Μεταξύ των προνοιών του Σχεδίου είναι η σύντμηση των χρόνων εξέτασης αιτήσεων ασύλου, καθώς και η κατάρτιση καταλόγου ασφαλών χωρών. Αίτηση που θα αφορά χώρα προέλευσης που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό θα χαρακτηρίζεται ως προδήλως αβάσιμη και η εξέτασή της θα ολοκληρώνεται εντός 10 ημερών. Παράλληλα, θα προωθείται η έκδοση διατάγματος απέλασης για τις προδήλως αβάσιμες αιτήσεις που απορρίπτονται, δίνοντας στον αιτητή δικαίωμα για προσφυγή στο Δικαστήριο εντός 3 ημερών.
Αναφερόμενη στο τελευταίο σημείο, η κ. Κουδουνά είπε ότι διαδικασίες κράτησης ενόψει απέλασης θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο ως έσχατη λύση, ιδιαίτερα στην περίπτωση παιδιών. Όσον αφορά τις εθελούσιες επιστροφές, που είναι και το πρόγραμμα που υλοποιεί ο ΔΟΜ από το 2016, η Επικεφαλής του Γραφείου στην Κύπρο είπε ότι θα πρέπει να προτιμώνται πάντοτε έναντι των αναγκαστικών επιστροφών.
Ερωτηθείσα αν ο ΔΟΜ μπορεί να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο των επιστροφών που ενδέχεται να προκύψουν από την εφαρμογή των προνοιών αυτών, η κ. Κουδουνά είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Κυβέρνηση με υπάρχοντα προγράμματα, όπως οι εθελούσιες επιστροφές». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε προγράμματα για τα ασυνόδευτα παιδιά, που ήδη λειτουργούν από την αρχή του χρόνου, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα για νέα προγράμματα, για παράδειγμα σε σχέση με τη διαχείριση κέντρων υποδοχής, την παροχή στέγασης και κοινωνικής βοήθειας, την ένταξη στην αγορά εργασίας και άλλα.
Η κ. Κουδουνά υπενθύμισε επίσης ότι ο ΔΟΜ έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ του να υπάρξει περισσότερη στήριξη και αλληλεγγύη από κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τις προσπάθειες μετεγκατάστασης, σε πανευρωπαϊκό, αλλά και διμερές πλαίσιο. Υπέδειξε αφενός την περίπτωση της Μάλτας, που εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα διμερούς συνεργασίας και αφετέρου την ετοιμότητα που εκφράζουν διάφορες χώρες να προχωρήσουν με τέτοιου είδους διμερείς συνεργασίες μετεγκατάστασης. Σαν ΔΟΜ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι για να είναι βιώσιμη μια κατάσταση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, είπε.
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τις εξελίξεις στον Έβρο και κατά πόσο διαφαίνεται να εκδηλώνονται ανάλογα σημεία πίεσης και στην Κύπρο, η κ. Κουδουνά είπε ότι υπάρχει ήδη ένας αυξανόμενος αριθμός αφίξεων στη χώρα εδώ και τρία χρόνια. Το 2019, συνέχισε, οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών ήταν αυξημένες κατά 2,5 φορές σε σχέση με δύο χρόνια πριν ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ροή της παράτυπης μετανάστευσης μάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Σε ό, τι αφορά το Σχέδιο Δράσης, είπε καταληκτικά ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χρήζουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, κάποιων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες ο ΔΟΜ αναμένει να δει.
Πηγή: KYΠΕ